Bonsai Elements

'The Mill'

Catherine Best is the Channel Islands' most prominent and creative jeweller. Catherine and her partner Paul operate their business from a fantastic and highly unusual old Mill situated in the parish of St Martins. They live above the ground floor business and contacted Bonsai to provide a flooring and sliding/folding door solution for their first floor living area.  The clients chose a wideplank oak floor from our 'Sensu' range which was hand-finished on site using a specialised, signature Bonsai process: the 3-coat 'Old English' antique hand-applied finish.  Also selected was a set of Sunfold custom bi-fold doors in a RAL colour selected by the client, for the curved access to the balcony.

The following were contributed by Bonsai:

 

Catherine Best's roadside sign is a well know site on the island:

 

The Mill _Exterior

 

The ground floor of the Mill leads to Catherine & Paul's workshop and showroom area. The overall curve of this unique building is clearly visible as is the first floor balcony where the Sunfold doors and bespoke flooring are installed.

The Mill _Exterior1

 

The building is full of unusual features, not least of which is the amazing curvedm sliding roof system sourced by the clients which runs around the bulk of the living area. The oak floor runs around the whole perimeter and has ben installed in a sort of 'wagon wheel' formation.

The Mill _Oak Kitchenand Living

 

The Sunfold doors are faceted to accommodate the building's curved shape. The door is Sunfold's flagship 'SFK70' all aluminium, thermally broken model, finished in a custom RAL colour of the clients' choosing.

The Mill _Sunfolds3

 

Another view of the patially open Sunfold doors giving a glimpse into the living area. The doors are designed to open fully to one side, thereby maximising the sense of slace in the opening.

The Mill _Sunfolds2

 

A detail shot of the Sensu wideplank oak floor which provides an excellent and complimentary contrast to the traditional granite of the inner building. A great deal of hand-finishing and detail work was required to painstakingly scribe the flooring to the exact contours of the curved granite wall. Additionally every floorboard was hand-cut at precisely the right angle to accommodate the curvature of the living area. Light fittings and electrical power points were also carefully machined in by Bonsai.

The Mill _Oak Floor Detail CU